V Sloveniji bo potekala tekma svetovnega pokala v letalskem modelarstvu panoge prostoleteči modeli F1A, F1B in F1C. Tako blizu letos ne bomo imeli več možnosti videti nekaj članov svetovne elite v tej panogi v bojih za odličja. Tekmovanje bo potekalo 23 in 24. 10.2021 v Šentjerneju pod imenom KRKA-cup. Na tekmovanju bo barve Modre Ptice zastopal tudi naš član Tone Videnšek. Vabljeni!

Obeta se nam kvalitetna in močna tekma svetovnega pokala na kar kažejo tudi številni udeleženci iz cele Evrope. Število prijav se že približuje 50 in sicer za oba tekmovalna dneva.

Še nekaj kratkih informacij o tej modelarsko letalski panogi v kateri so Slovenci poželi veliko mednarodnih lovorik:

Že samo ime prostoleteča panoga pove, da modeli letijo prosto v zraku brez tehničnega upravljanja ki nam je domače pod nazivom RC. Modele torej nosijo različni vremenski pogoji (termika,veter..). Športnik modelar jih mora torej s tekom slediti do nastavljenega časa leta. Orodje (letalski model) je finančno visoko postavljen, tako da je modelar v tem primeru tekač,primoran teči in ga dobiti nazaj.
Panoga se v glavnem deli na tri kategorije. Jadralni modeli F1A, modeli gumenjaki F1B in modeli z motorčki F1C. Skupno vsem je da vsi imajo določene tehnične zahteve (težo,površino,obremenitev) in so kot smo rekli brez RC upravljanja in torej prosto jadrajo (letijo). Razlikuje jih samo način pogona: F1A - fizični tek za dvig, F1B - splet gume za dvig in F1C - dvotaktni motor 2,5 ccm za dvig.

Razpis tekmovanja: Klik
Seznam prijavljenih: Klik

Slika: Leško Robert s svojim jadralnim modelom F1A - svetovni in evropski prvak. slika_f1a

Slika: Vzlet modela F1C -Rihard Truppe slika_f1a

Slika: Vzlet modela F1B slika_f1b

- Tone Videnšek